HomeBoeken & Films
Contact
Links

  Boeken & Films  

Limburg-Aut wordt gesubsidieerd door de provincie Limburg

 

 

Wat autisme met je doet

Autisme is een ingrijpende, complexe stoornis met verstrekkende gevolgen. De beperkingen die uit autisme voortvloeien, kunnen de relatie met ouders, partner, vrienden en collega’s erg onder druk zetten en veroorzaken vaak onbegrip, verdriet en machteloosheid. Goede voorlichting kan alle betrokkenen helpen om hier beter mee om te gaan.

In 'Wat autisme met je doet' beschrijven John Foran en Karin Harsevoort-Zoer met veel begrip de problemen die autisme op allerlei terreinen met zich mee kan brengen. Dit boek, dat opent met zes diepte-interviews, is een nieuw deel in de succesvolle serie ‘Wat … met je doet’.
 

Auteurs: John Foran en Karin Harsevoort-Zoer

ISBN: 9789023924937

Prijs: 14,90

|Wat autisme met je doet|

 


 

DVD - Drona en ik

In haar documentaire portretteert filmmaakster Catherine van Campen het autistische jongetje Drona (9) door de ogen van zijn broer Arjun (12). We kijken naar Drona’s leven en dromen en luisteren ondertussen naar wat zijn broer Arjun daarover te zeggen heeft.

Met het filmplan voor deze korte documentaire, won de regisseuse de Mediafondsprijs Kids&Docs 2009.

De DVD is te bestellen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en kost maar € 5,00 (exclusief verzendkosten)

|www.dronaenik.nl|

 

 


Hoe werkt dat?

Een praktische hulpgids voor zelfstandig wonen

Voor (jong)volwassenen met autisme kan het zelfstandig gaan wonen veel vragen oproepen. In deze gids komen veel praktische onderwerpen aan de orde zoals woonruimte zoeken, verhuizen, geldzaken, schoonmaken, voeding en koken en boodschappen doen. De onderwerpen variëren van het drogen van de was, inschrijven bij de gemeente, het beheren van bankzaken tot strijkinstructies.

Katja Stil en Renske Castricum begeleiden jonge mensen met autisme op weg naar zelfstandig wonen en noteerden alle praktische zaken die ze tegenkwamen.

 

Auteurs: Katja Stil en Renske Castricum

ISBN: 9789066659728

Prijs: 12,50

 


Autisme wegwijzer -

Doeltreffende oplossingen voor alledaagse problemen

Een praktisch boek dat gaat over het invoeren van eenvoudige veranderingen om de omgeving aan te passen aan het kind met ASS. Ouders kunnen, volgens de auteurs, veel bereiken als ze in staat zijn het gezichtspunt van een kind met ASS in te nemen. De thema’s zijn: thuis, hygiëne, buitenshuis, medische aangelegenheden, school en samenleving hulpmiddelen om de omgeving van het kind aan te passen.

 

Auteurs: Dion E. Bettss en Nacy J. Patrick

ISBN: 9879077671191

Prijs: 17,50

 


Meisjes en vrouwen met Asperger

Meisjes en vrouwen met Asperger worden vaak over het hoofd gezien binnen het autismespectrum. Om daar enigszins verandering in te brengen komen er in dit boek bijna alleen vrouwen aan het woord: deskundigen op het gebied van autisme én vrouwen met Asperger zelf.

Auteurs: Tony Attwood, Temple Grandin e.a.

 

Auteurs: Tony Attwood, Temple Grandin

ISBN: 9789077671221

Prijs: € 17,50

 

 


Autisme in de praktijk -

1001 ideeën, tips en strategieën voor ouders en leerkrachten

Het kost ouders en leerkrachten vaak veel tijd en/of moeite om oplossingen te zoeken voor alledaagse problemen die zich voordoen bij hun kind met autisme. In dit boek worden ideeën op velerlei terreinen gegeven, zoals sensorische integratie, communicatie en taal, gedrag en sociale omgang.

 

Auteurs: Ellen Notbohm en Veronica Zysk

ISBN: 9789077671245

Prijs: € 17,50

 

 


De jongen die uit de lucht kwam vallen

"Was het maar een mongool, dan zagen ze het tenminste". Dat verzucht een moeder die probeert haar diep-autistische kind te begrijpen en terug te winnen. Uit eigen ervaring beschrijft Ria Mathijsen hun ontroerende, spannende en door de precaire situaties waarin ze terecht komen vaak komische overlevingstocht. Aanvankelijk lijkt de strijd hopeloos. Totdat...
De jongen die uit de lucht kwam vallen is zeker niet alleen een roman voor ouders met al dan niet gehandicapte kinderen: het is een aangrijpende belevenis voor elke lezer, die een zucht van verlichting slaakt als moeder en zoon beiden als overwinnaars uit het strijdperk te voorschijn komen.

 

Auteur: Ria Mathijsen

ISBN: 9789024526086

Prijs: € 14.95

 


Hulpgids Asperger-syndroom

Tony Attwood is internationaal de grootste autoriteit op het gebied van het Aspergersyndroom. In deze toegankelijke gids geeft hij inzicht in de stand van zaken op het gebied van deze stoornis in het autistisch spectrum. Alle aspecten van het Aspergersyndroom - bij kinderen en volwassenen - komen aan bod. De Hulpgids Asperger-syndroom is de complete en meest gezaghebbende gids voor mensen met het Asperger-syndroom en iedereen die ermee te maken heeft: ouders, hulpverleners, therapeuten en docenten.
 

 

Auteur: Tony Attwood

ISBN: 9789057122477

Prijs: € 29,95

 


Oudergids Asperger-syndroom

Een boek vol ideeën waarmee ouders hun leven en dat van hun gezin een stuk eenvoudiger kunnen maken. Het bespreekt alle mogelijke problemen die Asperger-kinderen kunnen hebben, geeft verklaringen voor hun gedrag en tips voor ouder én kind om daarmee om te gaan. 

 

Auteur: Brenda Boyd

ISBN: 9789057122156

Prijs: € 19,95

 

 


Film/DVD - Ben X

"Ik heb autisme, of autisme heeft mij”. Dit zijn de woorden van Ben (Greg Timmermans) in de film Ben X, die de hele film zouden kunnen samenvatten. De film draait om het waar gebeurde verhaal over een autistische jongen die zo op school wordt gepest dat hij in 2002, op 17-jarige leeftijd, een eind aan zijn leven maakt. De autistische Ben leefde in zijn eigen wereld, die voor een groot deel bestond in de wereld van de online computergame Archlord. Ben X is de allereerste film waarbij gamebeelden met filmbeelden werden geïntegreerd.

 


Film/DVD - The Black Balloon

De zestienjarige Thomas Mollison heeft het niet zo makkelijk. Hij schaamt zich voortdurend voor zijn familie en wordt tot overmaat van ramp ook nog regelmatig door zijn autistische broer in verlegenheid gebracht. Als zijn zwangere moeder in bed moet blijven krijgt Thomas samen met zijn vriendin de verantwoordelijkheid voor zijn autistische broer.

 

 


Film/DVD - Elle s'appelle Sabine

De bekende Franse actrice en filmmaakster Sandrine Bonnaire legt het dagelijkse leven vast van haar nu achtendertigjarige, autistische zusje. Na vijf jaar in een psychiatrische inrichting is Sabine nauwelijks herkenbaar.
Dertig kilo zwaarder, kromgebogen en kwijlend, is ze niet langer de levendige jonge vrouw die met haar grote zus meeging in de Concorde naar New York en Schubert speelde op de piano. Met Elle s’appelle Sabine treurt Sandrine Bonnaire over wat er van Sabine is geworden, vraagt ze zich of af het had kunnen worden verkomen en hoopt ze stilletjes op de volledige rehabilitatie van haar zusje.

 


Film/DVD - Snow Cake

Wanneer de Engelsman Alex Hughes de 19-jarige Vivienne Freeman een lift geeft, slaat het noodlot toe: de auto wordt in de buitenwijken van haar geboortedorp door een truck geraakt. Vivienne is op slag dood. Voor de tweede keer in zijn leven voelt Alex het verdriet over de dood van iemand die hij eigenlijk niet kent. Getraumatiseerd en aangekomen in het besneeuwde Wawa is Alex vastbesloten de hoogbegaafde doch autistische moeder van Vivienne op te sporen.

 

 


Film/DVD - Mozart and the Whale

Deze film is geïnspireerd op het leven van twee mensen met het syndroom van Asperger. Donald is een goedhartige, maar ongelukkige taxichauffeur met een voorliefde voor vogels en een bovenmenselijk gevoel voor getallen. Toch is hij ongelukkig. Donald leeft volgens vaste patronen en rituelen, zoals veel mensen met het syndroom van Asperger. Maar als de mooie, maar gecompliceerde Isabelle zich bij zijn praatgroep voor autisten voegt, wordt zijn leven volledig op z'n kop gezet.


 

NAAR BOVENZIJDE PAGINA
 

 

 

© Vereniging Limburg-Aut

Aangepast: 18 december 2011